# Multiples of 25

Created by: Team Maths - Examples.com, Last Updated: August 21, 2024

## Multiples of 25

Multiples of 25 are numbers that can be expressed as $25×n$, where $n$ is an integer. These multiples are obtained through multiplication of 25 with whole numbers such as 1, 2, 3, and so on. In mathematics, the divisors of each multiple include 25 and its other factors. Multiples of 25 play a significant role in understanding number patterns and arithmetic operations.

## What are Multiples of 25?

Multiples of 25 are numbers that result from multiplying 25 by an integer. They can be expressed in the form 25×n, where n is any whole number. Examples include 25, 50, 75, and 100.

Prime Factorization of 25: 5 × 5 First 10 multiples of 25: 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200, 225, 250.

Table of 25

## Important Notes

### Definition of Multiples

• Multiples of 25 are the results of multiplying 25 by whole numbers.
• Mathematically, they can be represented as 25×n, where n is an integer.

### 2. First Few Multiples of 25

The first few multiples of 25 are:

• 25 × 1 = 25
• 25 × 2 = 50
• 25 × 3 = 75
• 25 × 4 = 100
• 25 × 5 = 125
• 25 × 6 = 150
• 25 × 7 = 175
• 25 × 8 = 200
• 25 × 9 = 225
• 25 × 10 = 250

### 3. Patterns in Multiples of 25

• Regular Intervals: Each multiple of 25 is exactly 25 more than the previous multiple.
• End Digits: Multiples of 25 end in 00, 25, 50, or 75.

### 4. Real-life Applications

• Currency: Multiples of 25 are commonly used in money transactions, especially in denominations like quarters (25 cents) in the US.
• Measurement Units: Multiples of 25 are used in various measurement units, such as in packages of goods or intervals of measurement.

### 5. Identifying Multiples of 25

• Divisibility Rule: A number is a multiple of 25 if its last two digits form a number that is divisible by 25.
• Quick Check: For example, 375 ends in 75, which is divisible by 25, so 375 is a multiple of 25.

## Examples on Multiples of 25

### 1. Finding the Cost of Multiple Items

Example: If each chair costs $25, how much would 8 chairs cost? Total Cost = 25×8=200. The total cost for 8 chairs is$200.

### 2. Calculating Time Intervals

Example: A bus arrives at a bus stop every 25 minutes. If the first bus arrives at 7:00 AM, at what times will the next three buses arrive?

• First bus: 7:00 AM
• Second bus: 7:00+25 minutes = 7:25 AM
• Third bus: 7:25+25 minutes = 7:50 AM
• Fourth bus: 7:50+25 minutes = 8:15 AM

The next three buses will arrive at 7:25 AM, 7:50 AM, and 8:15 AM.

### 3. Multiplying to Find Large Quantities

Example: A factory produces 25 units of a product every hour. How many units are produced in a 10-hour workday?

Total Units = 25×10 = 250. The factory produces 250 units in a 10-hour workday.

### 4. Distributing Items Equally

Example: You have 100 candies and want to distribute them equally among 4 friends. How many candies does each friend get?

Candies per Friend = 100/4 = 25. Each friend gets 25 candies.

### 5. Calculating Discounts

Example: A store is offering a discount of $25 on every purchase of$100 or more. If you buy items worth $300, how much discount do you get? Discount = ⌊300/100⌋×25 = 3×25 = 75. The total discount is$75.

### 6. Budgeting

Example: If you save $25 every week, how much money will you have saved after 1 year (52 weeks)? Total Savings = 25×52 = 1300. You will have saved$1300 after 1 year.

### 7. Finding Common Multiples

Example: What is the least common multiple (LCM) of 25 and 50?

• Multiples of 25: 25, 50, 75, 100, …
• Multiples of 50: 50, 100, 150, …
• Common multiples: 50, 100, …

The least common multiple (LCM) of 25 and 50 is 50.

### 8. Scaling Recipes

Example: A recipe requires 25 grams of sugar per serving. How much sugar is needed for 6 servings?

Total Sugar = 25×6 = 150 grams. You need 150 grams of sugar for 6 servings.

### 9. Understanding Patterns

Example: If a pattern repeats every 25th term, what will be the 75th term in the pattern?

Since the pattern repeats every 25th term: 75÷25 = 3. The 75th term will be the same as the 25th term.

### 10. Project Planning

Example: A project manager allocates 25 hours per week to a project. How many hours will be spent on the project over 4 weeks?

Solution: Total Hours = 25×4 = 100 The project manager will spend 100 hours on the project over 4 weeks.

## What are the first five multiples of 25?

The first five multiples of 25 are 25, 50, 75, 100, and 125.

## How can I determine if a number is a multiple of 25?

A number is a multiple of 25 if it ends in 00, 25, 50, or 75.

## Are all multiples of 25 also multiples of 5?

Yes, all multiples of 25 are also multiples of 5 since 25 is a multiple of 5.

## Is 250 a multiple of 25?

Yes, 250 is a multiple of 25 because 250 divided by 25 equals 10.

## What is the 10th multiple of 25?

The 10th multiple of 25 is 250 (25 x 10 = 250).

## Are there any negative multiples of 25?

Yes, negative multiples of 25 include -25, -50, -75, -100, and so on.

## What is the least common multiple (LCM) of 25 and 30?

The least common multiple of 25 and 30 is 150.

## How can I use multiples of 25 in everyday life?

Multiples of 25 are often used in financial transactions, such as in counting money (quarters) and setting price points.

## What is the multiple of 25 that comes after 375?

The multiple of 25 that comes after 375 is 400 (375 + 25 = 400).

## How are multiples of 25 useful in time management?

Multiples of 25 are useful in time management for setting work intervals, such as the Pomodoro Technique, which often uses 25-minute work periods.

Text prompt